Historiek

Het moderne landbouwbedrijf was ooit één van de vele boerderijtjes in het landschap. Het is rond 1850 gebouwd met het typische Vlaams dak en bestond toen uit 'e waegekot en e nout'n scheure, e kiete, e koestoal, wot zwinnekotjes en e peerdestoal an 't hus'. Men kweekte er een 10tal koeien, een 15tal varkens en 2 à 3 paarden om het land te bewerken, wat toen al veel was.
De uitbouw van de boerderij is meegegaan met z'n tijd. Zo komen er nieuwe grotere en modernere stallen bij en komen de oude leeg te staan en of vallen weg of krijgen een nieuwe bestemming.

Het bedrijf is in 1995 overgenomen door Filip en Ann waardoor de derde generatie Louwagie deze boerderij uitbaat. De boerderij was toen geëvolueerd tot een gemengd landbouwbedrijf met melkvee en bijhorend jongvee, fokvarkens met bijhorende vleesvarkens en weiden en akkerland.
Om de weiden beter begraasd te krijgen dacht Filip aan het houden van schapen, gezien deze het gras rond de vlaaien eten dat het melkvee niet meer opeet gedurende de rest van het jaar. Door de opleiding kleding die Ann genoten heeft was de link gauw gelegd om wolschapen te fokken en om zelf de wol creatief te verwerken.
Ook groeide het idee om bezoekers toe te laten op het bedrijf om kennis te laten maken met de landbouw in het algemeen, de boerenstiel, de aandacht voor milieuzorg en het landschapsbedrijfsplan.
Er is een oude, leegstaande koeienstal verbouwd en ingericht tot een landbouw-educatieve ruimte 'd'oude stoalling'. Deze kan dienst doen als onthaalruimte voor de bezoekers, maar ook als tentoonstellingsruimte voor de wolbewerking- en verwerkingstechnieken en zijn verschillende machines. d'Oude stoalling wordt ook gebruikt voor cursussen en workshops voor volwassenen en doe-activiteiten voor kinderen rond wolbewerking en -verwerking.

In 2005 is het moderne landbouwbedrijf dus een kijk- en doeboerderij geworden met specifiek element : speciale en zeldzame schapen geselecteerd voor de wol.

'Verwondering en verbazing' dit biedt u 'den Overdraght'.

Met steun van :
West-Vlaanderen
Developed by DigitalMind
Vorige
linker pijl toets
Volgende
rechter pijl toets
Sluiten Verslepen